21 Mayıs 2008 Çarşamba

Eski Transfer Politikaları, Yeni Transferler

Liverpool'la başlayalım. Onları Premier League'in kaybedeni olarak nitelemek yanlış olmaz. Sürekli olarak diğer 3'lüye yetişme çabalarıyla geçen yıllarda Şampiyonlar Ligi'ndeki yakaladıkları başarılarla, her yıl daha umutlu başlıyorlar EPL'e. Ama nasıl? Benitez göreve geldiğinden beri her yıl kadroyu genişletmek amacıyla bonservissiz transfer yapıyor. İlk sezonunda 33'lük Pellegrino'yu getirmişti bu yolla. İkinci sezonunda ise Zenden'i. 2006-07 sezonu başında Fabio Aurelio, 2007-08'de Voronin, önümüzdeki sezon için ise Philpp Degen takıma bedelsiz dahil edildi. Rotasyonun en iyi uygulayıcılarından biri olan Rafa için geniş kadro önemli ama top-class'a yaklaşamayan, vasatın biraz üzerinde oyuncularla bunu uygulamayı denemesi kesinlikle intihar. Bu kafayla EPL şampiyonluğu hayal etmesin kimse.

Londra'da ise iki farklı anlayış hakim. Arsenal'in son 5 yılına baktığımızda, 25 yaşın altındaki futbolcular için verilen 10-15 milyon euro civarında transfer bedelleri (Rosicky, Eduardo, Hleb, Adebayor) ile yaklaşık 3-7 milyon euro arası bedellerle yapılan daha genç yaştaki futbolcu transferlerinin (Sagna, Denilson, Eboue, Clichy, Senderos) karışımı üzerine kurulmuş bir yapı görülüyor. Wenger, bu yıl için yüksek bütçeyi Samir Nasri'ye ayırmış ve transfer 15 milyon euro gibi bir rakama bugün yarın bitiyor.

Chelsea ise, takımda bir eksik gördüğü anda hemen 20 milyon euro'yu sıkıştırıyor oraya. Hiç geçmişe gitmeye gerek yok, geçen sezon başında Malouda'yı ve daha devre arasında yaklaşık bu rakama Anelka'yı alarak politikalarını ortaya koymuşlardı. Sezon içinde Belletti ve Ferreira'dan da verim alamayınca da, sezon biter bitmez Porto'ya başvurdular. Porto da, ilginçtir ama insafa gelmiş Ferreira'yı verdiği paraya (yine aşağı yukarı aynı rakam) Chelsea'ye vermiş Bosingwa'yı.

Sir Alex'den ise şimdilik bir hareket yok. Bu akşam oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinden sonra karar verecek herhalde paraları nerelere akıtacağına. Ama kendisini tanırız az çok, ne de olsa elinde büyüdük. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da orta sahaya bir takviye yapacaktır. Giggs ve Scholes'un yerlerini doldurma çalışmalarına çoktan başlamıştı ve bunu halletmişti de. Şimdi derinlik için Wigan'dan Valencia veya Palacios'tan birini kadroya dahil edebilir. Tabii, bir sonraki jenerasyonun ilk transferi 15 yaşındaki Jeremy Helan'ı saymıyoruz.

Hiç yorum yok: