21 Haziran 2008 Cumartesi

Hollanda - Rusya: 20 Yıl Önce

1988 Avrupa Şampiyonasına Almanya ev sahipliği yapmış ve yarı finalde Hollanda'ya elenmişti. 25 Haziran 1988 tarihinde, yani bundan tam 20 sene önce finalde karşı karşıya gelen takımlar bu akşam Euro 2008 çeyrek final maçına çıkıyorlar. O zamanki adıyla Sovyetler Birliği, şimdinin Rusya takımı için bu maç bir nevi rövanş niteliğinde.

20 yıl önceki ilk randevuda Hollanda, Gullit ve Van Basten'in attığı gollerle Sovyetler Birliği'ni 2-0 yenmiş, ve tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonu olmuştu. O maça dair kafamıza kazınan yegane görüntü elbette Van Basten'in takımı adına attığı 2. gol olmuştu. Futbol kamuoyu tarafından gelmiş geçmiş en iyi gol olarak kabul gören bu muazzam golün ortasını sol açık Mühren ortalamıştı. O zamanın bol 'Van' lı (Van Breukelen,Van Tiggelen,Van Aerle, Van Basten) Hollanda takımından günümüze taşınan olgulardan biri total futbol olsa gerek.

Sovyetler Birliği'nin bu şampiyonadan kısa bir süre sonra amip misali bölünüp türlü devletler yavrulamasından sonra Rusya olarak boy gösterdiği resmi turnuvalarda pek esamesinin okunmadığını söylemeliyiz. Son kurbanımız olan Hırvatistan'ın eleme grubu son maçında İngiltere'yi yenerek Rusya'ya yaptığı kıyağın meyvelerini toplama zamanı Hiddink'in takımı için. Hiddink'in takıma ne denli dinamizm kattığını söylemek lazım. Çok diri, çok seri çok ta istekli bir Rus takımı görüyoruz bu turnuvada. Sonuç ne olur onu bu akşam öğreneceğiz ama bizleri çok keyifli bir maç beklediği kesin.

Şimdi bir soluklanma ve final maçını zihinlerde tazeleme zamanı. O da işte burada.

Hiç yorum yok: