19 Haziran 2008 Perşembe

Portekiz - Almanya: 8 Yıl Önce

Almanlar bu üzüntüyü yaşadığında Haziran'ın 20'si idi 8 yıl önce. Tıpkı, bu yıl Yunanistan'ın yaşadığına benzer bir trajedi yaşadılar. Neyse ki, bu yıl Yunanistan'ın gruplarda puan alamamasıyla rezalet bir unvandan kurtulmuş oldular. Dün gece oynanan İspanya-Yunanistan maçında Guiza, İspanya'nın maçı 2-1 kazanmasını sağlayana kadar, son şampiyonun bir sonraki turnuvada en az puan topladığı sene 2000'di.

2000 yılında, Almanya ilk maçında Romanya ile karşılaşıp 1-1 berabere kalmış, ikinci maçında ise İngiltere karşısına çıkmıştı. Shearer'ın tek golüne engel olamayıp, 1-0 kaybetmişlerdi. Son maçta, hala gruptan çıkma umutları vardı. Rakip, grup birinciliğini garantileyen Portekiz'di. Bu akşam Basel'de çeyrek finalde karşılacak iki ekip arasında oynanan maçı Portekiz, Sergio Conceiçao'nun 3 golüyle 3-0 kazanmıştı. Böylece Almanya grupta topladığı 1 puanla, şampiyon ünvanıyla katıldığı bir sonraki turnuvada en kötü performans gösteren takım olmuştu.

Bu akşam oynanacak maçta, favori yine Portekiz gibi görünüyor. Ama Almanya'nın ne yapacağı ne zaman belli oldu ki? Günlerinde olmalarına falan da gerek yok. Kazanabilirler, bir şekilde ama 20 Haziran 2000 gecesi De Kuip'te işler öyle gitmemişti. O gün maça ilk 11'de çıkan 22 oyuncudan sadece Michael Ballack sahada olacak bu gece. Bayağı bir zaman geçmiş üzerinden yani, golleri hatırlamak lazım.

Hiç yorum yok: