22 Haziran 2008 Pazar

İtalya - İspanya: 14 Yıl Önce

Euro 2008 öncesindeki son resmi İtalya - İspanya kapışması 1994 Dünya Kupası çeyrek finalinde gerçekleşmiş. Maçı 2-1 İtalyan'lar almış ve sonrasında finale kadar yükselmişlerdi. Bu postu yazana kadar maçtaki gollerin sırasını, dakikasını, takımların giydiği formaları, hakemi ve buna benzer türlü istatistikleri pek hatırladığım söylenemez. Lakin ağlamaklı Luis Enrique ifadesini, canhıraş vaziyette hakeme doğru koşuşunu dün gibi hatırlıyorum. İtalyan'ların 9 numaralı kasabı nam-ı diğer Tassotti, genç ve ihtiraslı Luis Enrique'nin suratına okkalı bir dirsek indirmiş, bu kanlı enstanteneyle maçın önüne geçmeyi başarmıştı.

O maçın golleri İtalya adına Baggio biraderlerden! (kardeş olsalardı Dino Baggio'ya abi sıfatı yakışırdı) gelmiş, İspanya'nın tek golünü bünyesinde garip bir futbol hüviyeti barındıran Luis Perez Caminero'dan gelmişti. Ulusal takımlar mevzu bahis olunca kalbim hep İspanya'dan yana olmuştur. Enrique kadar gözyaşı dökmesem de derin bir sızı hissetmiştim içimde.

İspanya'nın hiç bir dünya ya da avrupa kupasında şampiyonluk yaşamamış en güçlü takım olarak adledildiğini aklımızın bir köşesinde tutarak biraz da iki takım arasındaki istatistiklere göz atalım. En dominant olanı İtalya'nın İspanya'ya tam 88 senedir yenilmemiş olması. Şaka gibi birşey bu. İki takım daha önce avrupa şampiyonlarında 2 kez karşılaşmış; 1980 yılında grup maçı 0-0 berabere bitmiş, 1988'de ise İtalya İspanya'yı 1-0 yenmeyi başarmış. 1994 randevusundan sonra İspanya son 4 maçtır İtalya'ya yenilmiyor, hatta son karşılaşmaları bu yılın mart ayında hazırlık maçı soslu oynanmış ve David Villa'nın golüyle İspanya İtalya'yı 1-0 devirmeyi başarmıştı. İspanya'nın eksi hanesinde duran bir diğer istatistik ise büyük turnuvalarda 22 Haziran günü oynadığı 3 karşılaşmayı da penaltı atışlarıyla kaybetmesi.

94 randevusuna kısa bir yolculuk yapıp, maçı beklemeye koyulalım.

Hiç yorum yok: